Ρυθμίσεις απορρήτου

×

Όταν επισκέπτεστε οποιονδήποτε ιστότοπο, ενδέχεται να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, κυρίως με τη μορφή cookies. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να αφορούν εσάς, τις προτιμήσεις σας ή τη συσκευή σας και χρησιμοποιούνται κυρίως για να λειτουργήσει ο ιστότοπος όπως περιμένετε. Οι πληροφορίες συνήθως δεν σας προσδιορίζουν άμεσα, αλλά μπορούν να σας δώσουν μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία ιστού. Επειδή σεβόμαστε το δικαίωμά σας στο απόρρητο, μπορείτε να επιλέξετε να μην επιτρέπετε ορισμένους τύπους cookies.


Ρυθμίσεις Cookies

Στον ιστότοπό μας χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Θυμόμαστε τις προτιμήσεις και τις επισκέψεις σας.

Ανακαλύπτοντας το Αμάσσι με το Ζην Ηδέως

img img
Ένα εξαιρετικό ανάγλυφο, λουτρά με ιαματικά νερά, εξαιρετική γαστρονομία: Η Αλμωπία σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή που σου συστήνεται. Μια περιοχή ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς, φιλόξενη όλον τον χρόνο, που σου δίνει κάθε κίνητρο να την επισκεφτείς. Ένα από αυτά, είναι και το οινικό της προφίλ – με μια από τις ποικιλίες της να το χαρακτηρίζει απόλυτα.   Το Αμάσσι – γνωστό και ως ή Όψιμος Εδέσσης – μας συστήνεται κυριολεκτικά μέσα από τα ονόματά του. Μια λευκή ποικιλία όψιμου τρύγου (κατά τις αρχές Οκτωβρίου) που καλλιεργείται παραδοσιακά στην περιοχή, φτάνοντας εδώ από την καρδιά του Πόντου: την πόλη της Αμάσειας, που πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα των Αμαζόνων Αμάσιδα, όπως αναφέρει ο Στράβωνας (που γεννήθηκε εκεί). Οι πρόσφυγες που έφτασαν εδώ την έφεραν μαζί τους, κάνοντάς την κομμάτι της νέας τους πατρίδας. Και η γη της Αλμωπίας φάνηκε φιλόξενη τόσο για τους ίδιους, όσο και για την ποικιλία αυτή.
image img
Το terroir της προσφέρεται για την καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα – και η καλή ημερήσια διαφορά θερμοκρασίας κατά την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών – σε συνδυασμό με το ύψος των βροχοπτώσεων, την πλούσια ηλιοφάνεια και τη σύσταση του εδάφους, δημιουργούν το ιδανικό μείγμα για το Αμάσσι. Είναι μια συνθήκη που εξασφαλίζει μια μακρά περίοδο αρωματικής ωριμότητας για τα σταφύλια, που αποδίδουν οίνους με μεγάλη αρωματική πολυπλοκότητα.   Παραδοσιακά, η καλλιέργεια της ποικιλίας στην περιοχή ακολουθούσε σχήματα που εξυπηρετούσαν τις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, με υψηλότερες αποδόσεις και διαφορετικές χρήσεις από τις σημερινές. Με τον χρόνο, όμως, το Αμάσσι ανέδειξε τον οινολογικό του χαρακτήρα, αποδίδοντας κρασιά με έντονα φρουτώδη αρώματα και ξεχωριστή προσωπικότητα.
image img
Στο κτήμα Ζην Ηδέως, η ποικιλία καλλιεργείται σε γραμμικούς αμπελώνες και μικρές στρεμματικές αποδόσεις. Έτσι, μπορούμε και δίνουμε μια νέα μάτια στην ποικιλία αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα και τη δυναμική της, δημιουργώντας κρασιά με έντονο, πολύπλοκο χαρακτήρα που διατηρείται σε βάθος χρόνου. Συνδυάζοντας μάλιστα την προσέγγιση αυτή με τη διαμόρφωση δύο επισκέψιμων χώρων για τους λάτρεις του κρασιού, δημιουργούμε μια συνολική, πλούσια εμπειρία, που συνδυάζει την οινοποίηση με την τέχνη και τον πολιτισμό.     Ό,τι δηλαδή αξίζει σε μια τόσο μοναδική ποικιλία όπως το Αμάσσι…