Ρυθμίσεις απορρήτου

×

Όταν επισκέπτεστε οποιονδήποτε ιστότοπο, ενδέχεται να αποθηκεύσει ή να ανακτήσει πληροφορίες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, κυρίως με τη μορφή cookies. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να αφορούν εσάς, τις προτιμήσεις σας ή τη συσκευή σας και χρησιμοποιούνται κυρίως για να λειτουργήσει ο ιστότοπος όπως περιμένετε. Οι πληροφορίες συνήθως δεν σας προσδιορίζουν άμεσα, αλλά μπορούν να σας δώσουν μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία ιστού. Επειδή σεβόμαστε το δικαίωμά σας στο απόρρητο, μπορείτε να επιλέξετε να μην επιτρέπετε ορισμένους τύπους cookies.


Ρυθμίσεις Cookies

Στον ιστότοπό μας χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Θυμόμαστε τις προτιμήσεις και τις επισκέψεις σας.

Ανακαλύπτοντας το Μαυροτράγανο με το Ζην Ηδέως

img img
Ένα εξαιρετικό ανάγλυφο, λουτρά με ιαματικά νερά, εξαιρετική γαστρονομία: Η Αλμωπία σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή που σου συστήνεται. Μια περιοχή ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς, φιλόξενη όλον τον χρόνο, που σου δίνει κάθε κίνητρο να την επισκεφτείς. Ένα από αυτά, είναι και το οινικό της προφίλ – κομμάτι του οποίου είναι και είναι μια σπάνια, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ερυθρή ποικιλία.     Το Μαυροτράγανο – με τις σκουρόχρωμες, σαρκώδεις ρώγες με τη χοντρή και τραγανή φλούδα, χαρακτηριστικά που του χάρισαν το όνομά του – ταξιδεύει από τις Κυκλάδες στο αμπελοτόπι των Νερομύλων. Φτάνοντας στη γη της Μακεδονίας – το Μαυροτράγανο του κτήματος Ζην Ηδέως να είναι το πρώτο στην περιοχή της Αλμωπίας. Στο αμπελοτόπι των Νερόμυλων, με το αργιλοπετρώδες έδαφος και το μικροκλίμα του, η ποικιλία προσαρμόζεται εξαιρετικά δίνοντας από τον πρώτο κιόλας τρύγο σταφύλια με αρωματική και φαινολική συμπύκνωση. Ο προσανατολισμός του αμπελώνα είναι Ανατολή-Δύση, το υψόμετρό του στα 350μ, η μεγάλη ηλιοφάνεια και οι δροσερές νύχτες κατά την διάρκεια της περιόδου ωρίμανσης των σταφυλιών ενισχύουν τη φαινολική συμπύκνωση, την ωρίμανση των τανινών, την καθαρότητα και ένταση των αρωμάτων.  
image img
Το σύστημα καλλιέργειας είναι γραμμικό – με πυκνότητα φύτευσης 333 πρέμνα ανά στρέμμα. Τα πρέμνα κλαδεύονται σε αμολυτές (οι παραγωγικές μονάδες του αμπελιού), συμβάλλοντας στην ισορροπημένη ανάπτυξή τους και τον καλύτερο αερισμό τους. Επιπλέον, το ξεφύλλισμα από τη βόρεια πλευρά μετά τον περκασμό (veraison), συμβάλλει στην ομοιόμορφη ωρίμανση, την επιπλέον βελτίωση του αερισμού και τον έλεγχο της υγρασίας.   Ο συνδυασμός των εδαφοκλιματικών συνθηκών και των παραπάνω πρακτικών, παράγει πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας αλλά και μοναδικής έκφρασης αναδεικνύοντας στο τελικό προιόν τον αψογο εγκλιματισμό της ποικιλίας στην περιοχή αλλά και την μοναδικότητα της έκφρασής του. Συνάμα οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις (περίπου 400-500 κιλά το στρέμμα) μας δίνουν κρασιά με υψηλή συμπύκνωση, εξαιρετική ένταση και εκφραστικότητα, καθώς και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, αποτυπώνοντας με μοναδικό τρόπο τον χαρακτήρα της ποικιλίας και του terroir.
image img
Πιο συγκεκριμένα, το Μαυροτράγανο μας χαρίζει κρασιά που συνδυάζουν υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς με μέτρια οξύτητα, πληθωρικά γευστικά και αρωματικά, με πλούσιο σώμα, έντονες τανίνες και βαθύ κόκκινο χρώμα, αποτελώντας ένα ιδανικό γαστρονομικό ταίρι για «γεμάτα» πιάτα – από κίτρινα παλαιωμένα τυριά και κοκκινιστά, μέχρι κρέατα στη σχάρα. Φυσικά, αποτελεί κομμάτι της εμπειρίας που προσφέρει μια επίσκεψη στους δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Κτήματος, όπου η οινοποίηση συνδυάζεται με την τέχνη και τον πολιτισμό.     Μια εμπειρία, με την ανεξίτηλη, μοναδική υπογραφή Ζην Ηδέως…