Ένα εξαιρετικό ανάγλυφο, λουτρά με ιαματικά νερά, εξαιρετική γαστρονομία: Η Αλμωπία σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή που σου συστήνεται. Μια περιοχή ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς, φιλόξενη όλον τον χρόνο, που σου δίνει κάθε κίνητρο να την επισκεφτείς. Ένα από αυτά, είναι και το οινικό της προφίλ – με μια από τις ποικιλίες της να το χαρακτηρίζει απόλυτα.
Το Αμάσσι – γνωστό και ως ή Όψιμος Εδέσσης – μας συστήνεται κυριολεκτικά μέσα από τα ονόματά του. Μια λευκή ποικιλία όψιμου τρύγου (κατά τις αρχές Οκτωβρίου) που καλλιεργείται παραδοσιακά στην περιοχή, φτάνοντας εδώ από την καρδιά του Πόντου: την πόλη της Αμάσειας, που πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα των Αμαζόνων Αμάσιδα, όπως αναφέρει ο Στράβωνας (που γεννήθηκε εκεί). Οι πρόσφυγες που έφτασαν εδώ την έφεραν μαζί τους, κάνοντάς την κομμάτι της νέας τους πατρίδας. Και η γη της Αλμωπίας φάνηκε φιλόξενη τόσο για τους ίδιους, όσο και για την ποικιλία αυτή.
Το terroir της προσφέρεται για την καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα – και η καλή ημερήσια διαφορά θερμοκρασίας κατά την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών – σε συνδυασμό με το ύψος των βροχοπτώσεων, την πλούσια ηλιοφάνεια και τη σύσταση του εδάφους, δημιουργούν το ιδανικό μείγμα για το Αμάσσι. Είναι μια συνθήκη που εξασφαλίζει μια μακρά περίοδο αρωματικής ωριμότητας για τα σταφύλια, που αποδίδουν οίνους με μεγάλη αρωματική πολυπλοκότητα.
Παραδοσιακά, η καλλιέργεια της ποικιλίας στην περιοχή ακολουθούσε σχήματα που εξυπηρετούσαν τις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, με υψηλότερες αποδόσεις και διαφορετικές χρήσεις από τις σημερινές. Με τον χρόνο, όμως, το Αμάσσι ανέδειξε τον οινολογικό του χαρακτήρα, αποδίδοντας κρασιά με έντονα φρουτώδη αρώματα και ξεχωριστή προσωπικότητα.
Στο κτήμα Ζην Ηδέως, η ποικιλία καλλιεργείται σε γραμμικούς αμπελώνες και μικρές στρεμματικές αποδόσεις. Έτσι, μπορούμε και δίνουμε μια νέα μάτια στην ποικιλία αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα και τη δυναμική της, δημιουργώντας κρασιά με έντονο, πολύπλοκο χαρακτήρα που διατηρείται σε βάθος χρόνου. Συνδυάζοντας μάλιστα την προσέγγιση αυτή με τη διαμόρφωση δύο επισκέψιμων χώρων για τους λάτρεις του κρασιού, δημιουργούμε μια συνολική, πλούσια εμπειρία, που συνδυάζει την οινοποίηση με την τέχνη και τον πολιτισμό.
Ό,τι δηλαδή αξίζει σε μια τόσο μοναδική ποικιλία όπως το Αμάσσι…